wtorek, 28 stycznia 2014

Łosoś z warzywami i dipem jogurtowo-ziołowym. Zdrowie na talerzu!


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam łososia pod każdą postacią. Jego przyrządzenie jest łatwe i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych - zawsze wychodzi i dobrze smakuje! 
Danie, które Wam dziś proponuję jest proste w przygotowaniu, pyszne i bardzo zdrowe. Dlaczego? Otóż pomarańczowo-różowe mięso łososia, kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych! Jakich - przeczytaj poniżej!




Nie trudno dostrzec, że spożywanie tej (i innych ryb) wpływa korzystnie na nasz organizm, a przy okazji jest źródłem miłych doznań smakowych :)

Staram się dość często kupować ryby, które są dobrym zamiennikiem dla często spożywanego mięsa. Dziś wybór padł na łososia, którego upiekłam i podałam w towarzystwie pieczonych warzyw oraz dipu na bazie jogurtu greckiego i świeżych ziół

Danie jest lekkie, zdrowe, dietetyczne, dostarcza sporo energii, a przy tym świetnie smakuje i nie wymaga skomplikowanych zabiegów w kuchni:) Inspiracją do tej potrawy, był przepis znaleziony tutaj.

Czego będziecie potrzebować?

Składniki na dwie porcje:
  • ok. 40 dag świeżego łososia (ja miałam w płacie, ale dzwonki też mogą być)
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 marchewka  
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • cytryna do skropienia ryby

Dip jogurtowo-ziołowy:
  • 220 g jogurtu typu greckiego (małe opakowanie)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej bazylii
  • garść posiekanego tymianku
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)


Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.


Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki, oprósz solą i pieprzem, ułóż na wysmarowanej oliwą blaszce, wstaw do piekarnika.



Po 10 minutach, do ziemniaków dołóż pokrojoną w grubsze plasterki, marchewkę. Przemieszaj całość.

Po kolejnych 20 minutach, dołóż resztę warzyw - cukinię pokrojoną w grubsze plastry, cebulę w grubsze piórka, pieczarki w ćwiartki, paprykę w grubą kostkę.
Piecz tak długo, aż warzywa będą miękkie (jeszcze ok. 20-25 minut). Co jakiś czas przemieszaj całość, aby nie przywarła do blaszki!


Upieczone warzywa, przełóż do innego naczynia, blaszkę skrop oliwą i połóż na niej łososia wcześniej oprószonego solą i pieprzem oraz pokrytego wiórkami masła.
Rybę piecz ok. 15 minut w 180 st. C.  Jeśli masz duży kawałek, przekrój ją na dwie części.



Dip jogurtowo-ziołowy:
Posiekane zioła zmieszaj z jogurtem typu greckiego, możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli nie posiadasz świeżych ziół zastąp je suchymi (po ok. pół łyżeczki z każdego rodzaju).


Upieczoną rybę skrop sokiem z cytryny i ułóż na talerzu, obok podaj pieczone warzywa i kleks dipu, który świetnie smakuje zarówno w połączeniu z mięsem, jak i warzywami.


Danie to pozostawia wiele inwencji dla kucharza, gdyż możecie komponować ze sobą różne warzywa, wybierać te najbardziej ulubione, np. pomidory, bakłażana, czosnek, brokuły.


Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis, który jest alternatywą dla popularnej ryby w panierce czy z piekarnika w folii aluminiowej :)

Dajcie znać czy też lubicie ryby i jakie są Wasze ulubione sposoby na ich przyrządzanie? Chętnie wypróbuje coś nowego:)

~Me After Hours~



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz