wtorek, 14 stycznia 2014

Obiad w 20 minut - kurczak zawijany w plastrach boczku!

Obiad w 20 minut - kurczak zawijany w plastrach boczku

Ostatnio, ze względu na niewielką ilość czasu, musiałam przygotować obiad, którego wykonanie nie będzie zbyt czasochłonne. Postawiłam na kurczaka zawijanego w plastrach boczku podanego z warzywami i pieczarkami. Danie jest bardzo smaczne, syte i dostarcza wielu składników odżywczych. Zapraszam zatem do gotowania:)
Potrawę tą przygotujecie w 20 minut, jest pyszna, prosta i zapewne znana wielu z Was.

Plastry boczku nadają niezwykłej soczystości i kruchości drobiu, a kolorowe warzywa ożywiają i urozmaicają danie. Dodatki wybrałam dość spontanicznie - po prostu miałam je w lodówce :) Zaglądnijcie, więc co Wy macie w swojej i do dzieła :)


Czego potrzebujecie?

Składniki na dwie porcje:
  • pierś z kurczaka (lub dwie - w zależności od wielkości apetytu)
  • plastry boczku cienko krojonego
  • warzywa na patelnię (kupne mrożone lub samodzielnie skomponowane)
  • pieczarki
  • sól + pieprz
  • olej do smażenia

Opcjonalnie sos do mięsa:
  • serek Bieluch
  • czosnek
  • sól + pieprz 

Pokrój pierś na mniejsze części, oprósz pieprzem i zawiń każdą z nich w plastrze boczku. Nie polecam używania soli, gdyż boczek sam w sobie jest dość słony. Usmaż zawijańce z każdej strony na lekko złoty kolor - boczek puści tłuszcz, więc dodawanie roślinnego powinno być zbędne.

W międzyczasie rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wyłóż mrożone warzywa (takie właśnie miałam). Duś przez 15-20 minut do miękkości. Dopraw do smaku.

warzywa na patelnię

Pieczarki pokrój w mniejsze cząstki i usmaż do odparowania puszczonej przez nie wody. Dopraw do smaku.
pieczarki smażone

Sos do mięsa zrób z serka Bielucha połączonego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Dla uzyskania bardziej konkretnego smaku możesz dodać łyżkę majonezu. Sos można przyrządzić wcześniej, pozwoli to na "przegryzienie" się składników, co wzbogaci jego smak. 


Wykonanie tej potrawy jest na prawdę ekspresowe i banalne

 
Kurczaka zawijanego w boczku można komponować z różnymi dodatkami, ja na pewno będę eksperymentować :)

Zapraszam do wypróbowania!

~Me After Hours~


-------------------------------------------------------------------------------------------------

ZOBACZ TEŻ INNE MOJE PRZEPISY:

Rozgrzewka na chłodne dni - Beef Strogonoff! 

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym a`la Okrasa

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym a`la Okrasa

 Sernik gotowany - lekki i puszysty!

 Sernik gotowany - lekki i puszysty!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz