czwartek, 2 stycznia 2014

Sernik gotowany - lekki i puszysty!

Sernik gotowany - lekki i puszysty!

Dziś, podzielę się z Wami, moim ulubionym ostatnio przepisem na sernik gotowany! Jest przepyszny i bardzo szybko znika ze stołu, smakuje wszystkim gościom i już nie raz serwowałam go przy różnych okazjach. Przepis spełnia moje najważniejsze kryteria, to znaczy jest:
  • szybki 
  • łatwy
  • tani (jak na sernik)

Ciasto według niego przygotowane ma delikatną strukturę, wyważone smaki, jest wilgotne i puszyste. Dzięki metodzie gotowania, a nie pieczenia masy serowej, gwarantuję, że wyjdzie każdemu, nawet najmniej wprawionemu cukiernikowi ;) 


Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.youtube.com/watch?v=v46WZn7m0Uk

Zmodyfikowałam trochę proporcje podane w przepisie i dla "uszlachetnienia" piekę własny biszkopt. Oczywiście tańsza i szybsza będzie wersja z wyłożeniem spodu herbatnikami - także wybór zależy od Was :)

Czego będziecie potrzebować?

Składniki na biszkopt:

Sernik gotowany - lekki i puszysty!
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • opcjonalnie pół łyżki kakao - przy robieniu ciemnego biszkoptu

Wbijam jajka do miski - miksuję powoli dosypując cukier. Całość miksuję ok. 5-8 minut, aż powstanie gładka i gęsta konsystencja.

Do jajek i cukru przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszam łyżką. Jeśli mam ochotę na ciemny spód dodaję jeszcze pół łyżki kakao.

Surowe ciasto wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut 
w 170 st. C. 

Po wyjęciu studzę biszkopt, a następnie wylewam na niego gotową masę serową.


Składniki na masę serową:

  • pół kg sera twarogowego (takiego z kubełka)
  • 2 jajka
  • niecałe pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • jeden budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/4 szklanki mleka

Ser miksuję z jajkami na jednolitą konsystencję.

W rondelku rozpuszczam masło z cukrem.

Budyń rozrabiam w mleku, należy rozmieszać wszystkie grudki.

Do roztopionego masła z cukrem, dodaję ser z jajkami oraz rozmieszany budyń.
Gotuję na małym ogniu przez ok. 10 min i często mieszam. Jeśli powstaną grudki, nie szkodzi, w serniku potem są niewyczuwalne, ewentualnie po ostygnięciu można jest rozbić blenderem.
Gdy całość lekko zgęstnieje, ściągam z ognia i odstawiam do ostudzenia.
Następnie masę wylewam na biszkopt i wkładam do lodówki na min. 2 godziny, aby całość ładnie się ścięła.
Po około godzinie wylewam na ciasto polewę czekoladową, a w sezonie wierzch ozdabiam malinami. Smakuje super! Tym razem do masy dodałam kawałki czekolady. Możecie eksperymentować z własnymi dodatkami.
Sernik gotowany - lekki i puszysty!

Teraz już czas cieszyć się smakiem przepysznego i błyskawicznego sernika gotowanego. Polecam spróbować - moja rodzina za nim przepada!
Sernik gotowany - lekki i puszysty!

Dajcie koniecznie znać czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakował oraz czy macie swoje ulubione przepisy na sernik?

~Me After Hours~


1 komentarz:

  1. Świetny, musi cudownie wyglądać i smakować ze świeżymi malinami!

    OdpowiedzUsuń