piątek, 31 stycznia 2014

"Malinowa Pychota", czyli ciasto z kremem malinowym idealne na wyjątkowe okazje!

Me After Hours Blog

Są takie okazje w roku, kiedy szukamy przepisu na smaczne ciasto, odmienne od pieczonych na co dzień babek, drożdżowych czy serników. U mnie taka okazja była pod koniec stycznia, kiedy szukałam przepisu na ciasto / tort z okazji urodzin mojego męża.
Wybór padł na "Malinową Pychotę", tj. puszysty biszkopt przekładany lekkim kremem malinowym
Dla urozmaicenia i bardziej "spektakularnego" efektu udekorowałam go podłużnymi biszkoptami i przewiązałam wstążką :) 

Deser prezentował się świetnie i równie dobrze smakował. Ciasto jest delikatne, lekkie, z wyraźną nutą malin i śmietany. Polecam do wypróbowania, gdyż nie wymaga wiele czasu i umiejętności!

Czego będziecie potrzebować?

Biszkopt:
  • sposób jego wykonania podawałam w innym moim poście, znajdziecie go tutaj, jednak aby ciasto wyrosło wyższe, możecie zrobić je z takich proporcji: 5 jajek, 4/5 szklanki cukru, 4/5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
Krem malinowy:
  • 2 śmietany kremówki (duże opakowanie ok. 500-600 ml)
  • opakowanie mrożonych malin lub 40 dag świeżych (w sezonie)
  • sok z połówki cytryny
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • do dekoracji: gorzka czekolada
  • do dekoracji: opakowanie biszkoptów podłużnych (takie języczki)
  • do dekoracji: wstążka materiałowa


ciasto z kremem malinowym Me After Hours Blog

Całą śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder.

ciasto z kremem malinowym Me Aftr Hours Blog

Maliny rozmroź na sitku, oddzielony sok odlej do szklanki.

ciasto z kremem malinowym Me Aftr Hours Blog

Owoce zmiksuj z sokiem z cytryny i łyżką cukru pudru.


ciasto z kremem malinowym Me Aftr Hours Blog

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącego soku z malin (jeśli masz go za mało dolej do niego wodę). Gdy żelatyna przestygnie, dodaj ją do zmiksowanych malin. 
Do chłodnego miksu dodaj bitą śmietanę.

ciasto z kremem malinowym Me Aftr Hours Blog

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy części (wzdłuż). Jeśli nie wyrósł za wysoki, wystarczy na pół.

ciasto z kremem malinowym Me Aftr Hours Blog

Wyłóż warstwę kremu na pierwszy płat biszkoptu, przykryj i dociśnij drugim płatem. Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj trzecim płatem - jeśli go nie masz, wykorzystaj zwykłe, okrągłe biszkopty (ułóż jeden obok drugiego).

ciasto z kremem malinowym Me Aftr Hours Blog

Resztę kremu który został, wyłóż na wierzch i boki ciasta, rozsmaruj równomiernie. Boki ciasta obłóż podłużnymi biszkoptami - moje przepołowiłam, bo były za wysokie.
Gotowe ciasto obwiąż wstążką, zawiąż kokardę.

ciasto z kremem malinowym Me Aftr Hours Blog

Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby krem stężał. Przed podaniem zetrzyj na wierch trochę gorzkiej czekolady.

Podaj na stół udekorowane wstążką, przed krojeniem oczywiście należy ją ściągnąć :)

Smacznego:)

~Me After Hours~

2 komentarze: