Wszystkich amatorów jabłek, cynamonu i wanilii zapraszam na deser, który pomimo swojej prostoty jest wręcz anielską ucztą!
Jabłka z cukrem i cynamonem, w których podpieczona skórka skrywa miękki i rozpływający się miąższ, w połączeniu z delikatnym, aksamitnym i obłędnie waniliowym sosem angielskim to niespodziewane i niesamowite odkrycie kulinarne. W mojej kuchni wypróbowałam je po raz pierwszy i zdecydowanie przepis ten pozostanie ze mną na dłużej, szczególnie w jesienno-zimowe wieczory!
Polecam spróbować aromatycznego i pysznego deseru - nie pożałujecie:)
Sos angielski zwany custard to połączenie żółtek, śmietanki, odrobiny mleka i wanilii. Kompozycja ta tworzy lekki, kremowy sos idealny na ciepło i na zimno.
Świetnie pasuje do różnych deserów: owoców, ciast, babeczek, lodów.
Czego będziecie potrzebować?
Sos angielski, czyli custard
(porcja na 3-4 osoby)
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
Przekrój laskę wanilii wzdłuż (nie do końca) i za pomocą noża, zeskrob czarne nasionka. Dodaj je do garnka z mlekiem i śmietanką. Wydrążoną laskę, także wrzuć do środka. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zagotuje - pilnuj, aby nie wykipiało!
W miseczce za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem na jednolitą, gęstą masę.
Po zagotowaniu śmietanki z mlekiem i wanilią, odstaw garnek do przestudzenia. Laskę wanilii wyciągnij, zostaw do osuszenia, włóż do słoika z 300 g cukru - otrzymasz naturalny cukier waniliowy:)
Gdy płyn przestygnie, wlewaj go cienkim strumieniem do żółtek ciągle mieszając mikserem lub trzepaczką.
Całość przelej ponownie do garnka i podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając. Płyn nie może się zagotować, ponieważ wówczas otrzymasz jajecznicę:)
Podgrzewaj i mieszaj, tak długo aż sos zamieni się w półgęstą masę.
Możesz delikatnie zwiększać ogień, aby przyspieszyć proces, lecz gdy zauważysz, że mieszanina zaczyna zbyt mocno parować, zmniejsz go ponownie.
TRIK: sos jest gotowy, kiedy naniesiemy go na łyżkę i przejedziemy palcem przez środek, a brzegi nie zleją się ze sobą :)
---------------------------------------------------------------------
Jabłka pieczone z cynamomen
- jabłka (ilość zależna od Was)
- cukier (u mnie brązowy)
- cynamon
- goździki
Jabłka pieczone można zrobić w piekarniku, jednak proces ten jest znacznie dłuższy od tych przygotowanych w mikrofalówce, a efekt taki sam.
Ja moje jabłka umyłam, odkroiłam "kapelusz", wydrążyłam gniazdo nasienne, tworząc coś w rodzaju miseczki.
Do niej nasypałam 2 łyżeczki cukru, 2 szczypty cynamonu, a do odciętego "kapelusza" wbiłam (od spodu) 1 goździk, dla nadania dodatkowego aromatu.
Jabłka powędrowały do zamykanego naczynia żaroodpornego i na najsilniejszą moc do mikrofalówki na 3,5 minuty.
Po tym czasie owoce były miękkie, pachnące i bardzo gorrrące:) Także odstawcie je na jakiś czas, bo jedzenie takich wrzących będzie mało przyjemne:)
Jabłka polałam ciepłym sosem angielskim i moja deserowa uczta była gotowa:)
Na samo jej wspomnienie "cieknie mi ślinka", więc jeśli lubicie jabłka i wanilię koniecznie spróbujcie.
Całość zajęła mi ok. 25 minut.
Sos, pomimo tego, że wykonanie może wydawać się skomplikowane, jest zupełnie banalny i już po pierwszym razie wiadomo o co chodzi.
Może Wy macie jakieś ulubione desery z owocami w roli głównej? Chętnie wypróbuję!
~Me After Hours~
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz