Ostatnio sporo deserów pojawiło się na blogu, więc idąc za ciosem, zapraszam Was na kolejny:)
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i preferujecie domowe wypieki, do tego chcecie zaoszczędzić dużo czasu polecam wypróbować przepis na ciasteczka maślane z kawałkami czekolady.
Ciastka idealnie smakują ze szklanką mleka, zwłaszcza gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Przygotowuje się je banalnie, składniki są nieskomplikowane zawsze do znalezienia w kuchni, a efekt powalający:)
Nie raz piekłam ciasteczka maślane, ale przeważnie były one suche i zalepiały usta. Te natomiast są kruche na zewnątrz, a miękkie i sprężyste w środku, pachną przecudnie, a smakują jeszcze lepiej.
Może nie nadają się na podwieczorek dla gości, ze względu na swój prosty wygląd, ale właśnie ta prostota sprawia, że smakują wybornie i właśnie tak domowo.
Zapraszam zatem do spędzenia 20 minut w kuchni z Me After Hours :)
Czego będziecie potrzebować?
Składniki na ok. 12 ciasteczek maślanych:
- niecałe pół kostki masła (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka cukru (można mniej, jeśli nie lubicie dużo słodkości w deserze)
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół tabliczki pokruszonej czekolady gorzkiej lub mlecznej (jeśli mleczna daj mniej cukru)
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
Zmieszaj w miseczce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce za pomocą miksera na wolnych obrotach, do połączenia się składników, nie za długo.
Dodaj jajko, mieszaj mikserem ponownie do połączenia się składników, nie za długo.
Po trochu dosypuj mąkę z proszkiem i solą, miksuj do połączenia się składników.
Masa ma być gęsta, nie za sypka i nie za mokra. Jeśli jest zbyt wilgotna podsyp mąką, jeśli zbyt sucha dodaj więcej masła lub jajko.
Dosyp pokruszoną czekoladę, wymieszaj całość łyżką.
Nabieraj na łyżkę porcje ciasta i układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 190 st. C przez 10-11 minut. Ciastka są gotowe, gdy będą lekko złote. Po upieczeniu odstaw na kratkę, aby przestygły.
Jedz lekko ciepłe, pyszne ze szklanką mleka lub gorącą herbatą:) Ciasteczka maślane z kawałkami czekolady gotowe w 20 minut!
~Me After Hours~
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz