czwartek, 13 marca 2014

Rwana wieprzowina z ciabattą i Coleslawem!

www.nicoledrysdale.com
Rwana wieprzowina, czyli pulled pork to popularne danie w Wielkiej Brytanii, przygotowywane i wykorzystywane często na różne sposoby.
Proponuję Wam dziś, zdrową wariację na temat hamburgera, czyli rwaną wieprzowinę w bułce ciabatta podaną z karmelizowaną cebulą i surówką Coleslaw.
Danie jest przepyszne, idealne na ciepłą kolację, smaki świetnie się uzupełniają, a długo pieczone mięso rozpływa się w ustach.
Zapraszam Was do spróbowania tego przysmaku i zaserwowanie go na przykład podczas spotkania z przyjaciółmi.



Czego będziecie potrzebować?
składniki na ok. 6 dużych porcji
- 70 dag łopatki wieprzowej
- 6 bułek typu ciabatta lub innych wg uznania
- 1/2 główki małej kapusty białej
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 3/4 szklanki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki octu jabłkowego (lub innego wg uznania)
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego lub gęstej śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do mięsa
- 150 ml wody


Sposób przygotowania


RWANA WIEPRZOWINA
 
Pół cebuli pokrój w talarki, przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
Mięso opłucz i osusz. Natrzyj dokładnie ze wszystkich stron ulubionymi przyprawami, np. słodką, ostrą papryką, tymiankiem, rozmarynem, mieszanką ziół do mięsa (np. grillowanego), kurkumą, solą, pieprzem. Wrzuć kilka listków laurowych. Przełóż na cebulę do naczynia.
Jeśli przygotowujesz mięso wcześniej, odstaw je teraz do lodówki na parę godzin lub całą noc. Ja nie miałam tyle czasu i mięso od razu włożyłam do piekarnika. Przed włożeniem do pieca, podlej mięso 150 ml wody, przykryj naczynie.

Istotny jest sposób pieczenia.
Łopatkę należy piec długo, w niskiej temperaturze - najlepiej ok. 3-4 godziny w 130 st. C. Ja, ze względu na niewystarczająca ilość czasu, piekłam moje mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, przez 2,5 h w temperaturze 150 st. C, z termoobiegiem.
Mięso po tym czasie było miękkie, bardzo soczyste i równie smaczne. Wybierzcie zatem Wasz sposób.
Po upieczeniu i przestygnięciu należy rwać wieprzowinę, czyli rozdzielać jej włókna na mniejsze kawałki, przy pomocy dwóch widelców lub dłoni. Porwane mięso włożyłam z powrotem do sosu uzyskanego w trakcie pieczenia, aby było jeszcze bardziej soczyste.


KARMELIZOWANA CEBULA W CZERWONYM WINIE
Drugą połowę cebuli poszatkuj w piórka i przesmaż na patelni, aż zmięknie. Dodaj łyżeczkę cukru i 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie) i duś do momentu odparowania płynu.


SURÓWKA COLESLAW
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj pół główki kapusty białej i jedną marchew.
Przygotuj sos - połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj: majonez, musztardę, śmietanę, ocet, cukier, sól i pieprz (przybliżone proporcje powyżej). Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej brakującego składnika. Sos wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj surówkę.
W piekarniku lekko podpiecz przekrojone wzdłuż ciabatty.
Nałóż słuszną porcję wieprzowiny, Coleslawa i karmelizowanej cebuli, złóż kanapkę i... smacznego! :)
www.meafterhoursblog.blogspot.com
Dajcie znać, czy robiliście już kiedyś podobne danie lub czy skusicie się na moją zdrową wersję hamburgera? :)
www.meafterhoursblog.blogspot.com
P.S. Pozostałości mięsa można zjeść na zimno, jako dodatek do kanapki zastępujący wędlinę lub podać na obiad z ziemniaczkami.
~Me After Hours~


2 komentarze:

  1. Świetny przepis. Ja łopatkę, według nieco innej receptury, pichcę też dość długo. I rzeczywiście jest to bardzo ważne. No może nie 3-4 godziny - nie wytrzymałbym ;)

    Swoją drogą dziękuję za bardzo miły komentarz, który zostawiłaś u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, że czekanie na mięsko, które już po 40 minutach w piekarniku pachnie nieziemsko, łatwe nie jest. Jednak smak wart jest cierpliwości;) U mnie, wystarczyło 2,5 h i można było zajadać:)

    OdpowiedzUsuń