sobota, 22 marca 2014

Warstwowe bułeczki czosnkowe - przekąska idealna

www.meafterhoursblog.blogspot.com
 
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne, mięciutkie i aromatyczne warstwowe bułeczki przekładane masełkiem czosnkowym!

 
Szukałam idealnego dodatku do sałaty i swojskiej kiełbaski, odmiennego od zwykłej kromki chleba czy bagietki. Wybór padł na pieczywko czosnkowe, a dokładniej bułeczki drożdżowe składające się z warstw pomiędzy którymi nakłada się masełko czosnkowe i inne wybrane dodatki.
 
Efekt końcowy jest świetny, bułeczki są delikatne, pachnące, idealne jako dodatek do różnych potraw lub przekąska na imprezę.
 
Przepis jest łatwy, szybki (oprócz czasu potrzebnego na wyrośnięcie ciasta), tani i wypróbowany:) Spróbujcie koniecznie!
 
www.meafterhoursblog.blogspot.com
 
Czego będziecie potrzebować?
 
Składniki na 10 bułeczek:
 
- 225 g mąki pszennej
- 15 g masła
- 8 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
- ok. 100 ml letniego mleka 
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajko
 
Składniki na masełko czosnkowe:
 
- 40 g miękkiego masła
- 4-5 ząbki czosnku
-sól i pieprz
 
Sposób wykonania
 
Drożdże rozmieszaj w 30 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczce cukru.
 
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj masło, sól, jajko i zaczyn drożdżowy.
W trakcie wyrabiania dolewaj mleko, jeśli konsystencja jest za rzadka podsyp mąką, jeśli zbyt sucha - dodaj więcej mleka.
 
Ciasto ma mieć gładką, sprężystą i zwartą konsystencję. Uformuj kulę, zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1-1,5 h).
 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką, na placek grubości ok. pół cm. Potnij ciasto na długie pasy szerokości ok. 5 cm. Każdy pas posmaruj cienką warstwą masełka czosnkowego, nałóż ulubione dodatki - ja użyłam sera żółtego i kukurydzy. 
 
Wybierz dwa najdłuższe pasy, na pierwszy zacznij nakładać warstwami kolejne, masełkiem do góry. Drugi najdłuższy nałóż jako ostatni, masełkiem do dołu. Potnij "konstrukcję" na mniejsze kawałki, zaczynając od przekrojenia na pół, później kolejne części znów na pół, itd.
 
Przełóż bułeczki do foremki na muffinki wysmarowanej oliwą, bądź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C, piecz przez ok. 15 min. Wyciągnij, gdy będą lekko złote i mięciutkie, ponieważ im dłużej w piekarniku, tym bardziej suche.
 
www.meafterhoursblog.blogspot.com
 
Podawaj ciepłe z pozostałym masełkiem czosnkowym do posmarowania. Smacznego!
 
 
 
~Me After Hours~
 
 
---------------------------------------------------------------------------
ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA PRZEPYSZNE DANIA:
 
 
 
www.meafterhoursblog.blogspot.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.meafterhoursblog.blogspot.com
 













     


2 komentarze:

  1. Dla pieczywa czosnkowego zawsze "jestem na tak" :) Nieco podobny wynalazek jadłem kiedyś w Kędzierzynie-Koźlu. Niestety nazwy knajpki nie pomnę, za to smak niezapomniany i domyślam się, że Twoje pieczywo czosnkowe jest równie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz:) Rzeczywiście pieczywko czosnkowe pasuje jako dodatek do wielu potraw i często jest ich dopełnieniem. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenie się opinią, czy były równie smaczne i niezapomniane jak ze wspomnianej knajpki:)

    OdpowiedzUsuń