niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka piernikowe:)


Zapach Świąt nieodmiennie kojarzy mi się z aromatem przypraw korzennych i pieczonego ciasta. Dziś połączyłam je oba przygotowując pyszne, klasyczne i bardzo szybkie świąteczne ciasteczka piernikowe, do tego ze składników, które zawsze mamy w domu!
Jeśli goni Was czas, a nie zdążyliście jeszcze upiec świątecznych ciasteczek, zapraszam do wypróbowania prostego przepisu. Przy pieczeniu i dekorowaniu mogą Wam pomóc dzieci, którym na pewno spodoba się lukrowanie, ozdabianie i robienie bezkarnego bałaganu wokół ;)

Czego potrzebujecie?


 Składniki do wykonania ok. 50-60 ciasteczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 dag cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Połączyć w misce lub na stolnicy wszystkie składniki. Wyrabiać, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Rozwałkować część ciasta na placek o grubości ok. pół centymetra.
Wyciąć foremkami do ciasteczek wybrane kształty.
Położyć na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Piec w temperaturze 180 st. C, przez 8 minut. W połowie czasu można odwrócić blaszkę w piekarniku, aby ciasteczka upiekły się równomiernie. 

Po ostudzeniu lukrować lub pokryć polewą czekoladową i ozdobić posypką, orzechami lub kokosem.

Ja swoje pierniczki przechowuję w puszce, która została mi po ciasteczkach maślanych. Babcinym sposobem włożyłam do nich jabłko, aby zdążyły szybko zmięknąć do Świąt. Na razie mamy zakaz ich konsumowania, w przeciwnym wypadku niewiele by się uchowało do Świąt... ;) Po wyłożeniu na stół na pewno znikną w ekspresowym tempie :)

Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzieleniem się Waszymi sprawdzonymi recepturami na świąteczne ciasteczka! Zachęcam do pozostawienia przepisu w komentarzu poniżej! Chętnie wypróbuję nowe sposoby na świąteczne wypieki.

~Me After Hours~

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz